Hebben de Bookmakers altijd gelijk?

De bookmakers voorspellen dat Brazilië wereldkampioen gaat worden bij het komende WK voetbal. Je hoort dit soort kreten in de media met regelmaat voorbij komen. Vreemd genoeg komen die voorspellingen nog uit ook. Niet gek dus dat jij jezelf afvraagt of de experts die bij de wedkantoren werken het wel vaker, of zelfs altijd aan het rechte eind hebben. Wij zochten het voor je uit.

Antwoord:

Waarzeggers bestaan niet

Laten we je meteen maar even uit de droom helpen: niemand kan weddenschappen voor de volle 100% voorspellen. Niet als je voorkennis hebt, en ook niet als je een expert bent. Kortom, het is onmogelijk!

Maar dat is juist iets positiefs. Die onvoorspelbaarheid zorgt immers voor al die heerlijke adrenalinekicks die je als kijker of gokker ervaart. Iedereen kent wel van die momenten. Denk aan die ene finale waarbij er in de allerlaatste seconden van de verlenging een (onterechte) strafschop word weggegeven. Die zag echt niemand aankomen, ook die ervaren bookmakers niet.

Kennis van de massa zorgt wel voor betere voorspellingen

Dat gezegd hebben kan je met de nodige data de winkansen van je voorspelling wel enorm vergroten. Dit geldt ook voor jou als speler. Wij raden het daarom ook altijd aan alleen te wedden op zaken waar je verstand van hebt. Van jouw favoriete voetbalclub bijvoorbeeld. De kennis die jij vanwege je interesse hebt vergaart is zeker wat waard. Jij weet wie de sterke spelers zijn, wie niet in topvorm is, etc. Al dat soort zaken kunnen helpen om de uitslag van een wedstrijd beter te kunnen voorspellen.

Bookmakers hebben wat dat betreft een gouden tool in handen: consensus. Een moeilijk woord dat simpelweg betekend dat er naar de mening van de massa word gekeken. In dit geval kijken de wedkantoren naar alle geplaatste weddenschappen. De conclusie is dan dat als de meerderheid voorspelt dat Ajax gaat winnen, dat meestal ook uit komt. Net gaven we al aan dat jouw persoonlijke kennis goud waard is. De bookmakers verzamelen simpelweg de voorspellingen van alle mensen zoals jou en ik bij elkaar.

Kortom: de massa heeft het vaak bij het rechte uit. Daarbij willen we nogmaals benadrukken dat je ook hierbij geen zekerheid hebt. Het is en blijft een prognose, hoe goed doordacht ook. Als het altijd zou kloppen wat die wedkantoren zeggen, dan zou iedere gokker inmiddels al wel miljonair zijn geworden.